Sukcesywna dostawa warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt

Sukcesywna dostawa warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt

ZAPYTANIE OFERTOWE

 

1. Zamawiający:

Ogród Zoobotaniczny w Toruniu
ul. Bydgoska 7, 87-100 Toruń

 

2. OPIS PRZEDMIOTU

2.1. Przedmiot zmówienia obejmuje:

Sukcesywną dostawę warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt zgodnie z załącznikami nr 1, 2, 3. Dostawa uwzględniać będzie rzeczywiste, bieżące potrzeby Ogrodu.  Zamówienie składane będzie 1 x w tygodniu (ewentualnie 1 x na 2 tygodnie) telefonicznie lub e-mailowo. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia Zamawiającemu produktów na własny koszt, w godzinach od 8.00 - 10.00, najpóźniej na drugi dzień od złożenia zamówienia. Każdy zakup artykułów, który wymaga załączenia handlowego dokumentu identyfikacyjnego, musi posiadać taki dokument.

3. Termin realizacji.

Od 01.01.2018 do 31.12.2018 roku.

4. Istotne warunki zamówienia:

4.1. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia Zamawiającemu produktów, które:

a)    są dostarczone w opakowaniach dopuszczonych do przechowywania i transportu żywności z uwzględnieniem rodzaju dostarczonych artykułów, a opakowania muszą być nieuszkodzone i czyste,

b)   są dobrej jakości, tj.: świeże, niezagrzane, w pierwszym gatunku, czyste, bez objawów nadpsucia, pleśni, bez obcych zapachów, o właściwej gramaturze oraz z właściwym terminem przydatności do spożycia. Jeżeli opakowane to w pojemniki. Opakowania muszą posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością, powinny być gładkie, czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu,

c)    odpowiadają Polskim Normom oraz są zgodne z normami określonymi i obowiązującymi na obszarze Unii Europejskiej,

d)    muszą posiadać wygląd, barwę i zapach charakterystyczne dla gatunku, odpowiadające także odpowiedniemu stadium dojrzałości,

e)    muszą być wolne od uszkodzeń mechanicznych (niedopuszczalne są owoce zgniecione, połamane, poobijane, popękane),

f)   wszystkie warzywa muszą być jędrne bez oznak uszkodzeń mechanicznych (nie dopuszcza się oznak nadmiernego zwiędnięcia, połamania, popękania, zgniecenia) oraz uszkodzeń spowodowanych niskimi temperaturami powodujących obniżenie jakości przechowalniczej i pokarmowej.

g)   owoce w syropie oraz suszone owoce muszą posiadać przedłużony termin przydatności.

4.2. Warunki dostaw owoców.

1)     Termin dostaw według potrzeb Zamawiającego:

- jabłka, banany, winogrona – przez cały rok,

- pozostałe owoce -  zgodnie z sezonem.

2)     Klasyfikacja jakościowa owoców:

a)     jakość owoców I,

b)     owoce muszą spełniać Polskie Normy,

c)     owoce muszą być świeże,

d)     owoce muszą być zdrowe, dojrzałe, nieuszkodzone, wolne od szkodników, czyste, wolne od liści i pędów, bez widocznego zwilgocenia,

e)     owoce cytrusowe muszą być przechowywane zgodnie z PN-ISO 3631,

f)     opakowania do przewozu owoców powinny być całe i czyste.

3)     Cechy dyskwalifikujące dostarczane owoce:

a)     owoce nie spełniające warunków określonych w pkt 4.2.2),

b)     nadpsucie, gnicie, sfermentowanie, zmarznięcie,

c)     obcy smak lub zapach,

d)     pozostałości środków chemicznej ochrony roślin.

4)     Ananas - Zamawiający zastrzega sobie prawo nie przyjęcia owoców zbyt małych, tzn. o masie poniżej 750g,

4.3. Warunki dostaw warzyw:

1)     Termin dostaw według potrzeb Zamawiającego:

- przez cały rok.

2)     Warzywa stanowiące przedmiot dostawy powinny spełniać następujące warunki:

a)   Zgodnie z Polską Normą i rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002r.,  w sprawie  najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i przewozie roślin,

b)   Warzywa muszą być uprawiane na nawozach naturalnych z ewentualnym dodatkiem niezbędnych nawozów sztucznych,

c)    Muszą posiadać charakterystyczny dla danego gatunku kształt, barwę, zapach, i smak,

d)    Muszą być wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, choroby, transport,

e)    Muszą być twarde i jędrne, czyste,

f)    Warzywa okopowe muszą być płukane.

3)    Cechy dyskwalifikujące dostarczane warzywa:

       zaparzenie, zmarznięcie, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin, gnicie, silne zwiędnięcie.

4)    Dynia – Zamawiający zastrzega sobie prawo nie przyjęcia warzyw zbyt małych, tzn. o masie nie mniejszej niż 4-8 kg.

4.4. Warunki dostaw owoców, warzyw suszonych i w syropie

       1.  Dostawa według potrzeb Zamawiającego.

       2.  Produkty odpowiednio zapakowane, bez śladów uszkodzeń, zewnętrznej ingerencji i  obecności szkodników. Czyste bez śladów pleśni i obcych zapachów.     
           Odpowiednio oznakowane i opisane zgodnie z przepisami prawa.

      3.  Owoce w syropie oraz suszone owoce i warzywa muszą posiadać przedłużony termin przydatności.

       4.  Wszystkie produkty  suszone muszą być paczkowane w przedziale wagowym 100-400g.

5. Kryterium oceny ofert: Cena - 100% - danej dostawy  (załącznik nr 1,2,3).

6. Termin złożenia oferty: Oferta powinna być złożona w terminie do dnia 22.11.2017r.

7. Sposób przygotowania oferty i miejsce:

Ofertę należy złożyć w języku polskim na formularzu ofertowym (załącznik nr 1,2,3) wraz z oświadczeniem (załącznik nr 4) w siedzibie Zamawiającego - sekretariat, faxem na nr 56 622 42 10, drogą e-mail: sekretariat@zoo.torun.pl lub drogą pocztową w zamkniętej kopercie  z opisem: Oferta dla Ogrodu Zoobotanicznego.

8. Kontakt w sprawach dotyczących przedmiotu zapytania ofertowego i procedury – Magdalena Machlak tel. 56 622 42 10.

9. Postanowienia Ogólne.

9.1. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany treści niniejszego zaproszenia do upływu terminu składania ofert. Jeżeli zmiany będą mogły mieć wpływ na treść składanych w postępowaniu ofert, Zamawiający przedłuży termin składania ofert. Dokonane zmiany przekazuje się niezwłocznie wszystkim wykonawcom, do których zostało wystosowane zapytanie ofertowe.

9.2. Zamawiający zastrzega sobie prawo do unieważnienia niniejszego postępowania bez podania uzasadnienia, a także do pozostawienia postępowania bez wyboru oferty.

9.3.Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwracania się do Wykonawców o wyjaśnienie treści oferty.

9.4. Zamawiający informuje, że szacunkowa ilość dostawy może ulec zmianie w trakcie trwania umowy oraz zastrzega sobie prawo do niewykorzystania pełnego limitu ilościowego i wartościowego przedmiotu zamówienia, bez prawa roszczeń z tego tytułu przez Wykonawcę.

9.5. Wykonawca oświadcza i zapewnia, że przez cały okres realizacji umowy posiadać będzie decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji i obrotu danego produktu będącego przedmiotem zamówienia. Wykonawca udziela i realizuje gwarancję jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonych produktów.

9.6. Zamawiający ma prawo zlecić wykonanie badań mikrobiologicznych i chemicznych w przypadku zastrzeżeń do jakości przedmiotu dostawy. Wynik badania niekorzystny dla Sprzedawcy zobowiązuje go, do zwrotu należności za nieodpowiadający normom towar.

10. Wymagania Zamawiającego:

-      posiadanie niezbędnej wiedzy i  doświadczenia oraz dysponowanie osobami zdolnymi do wykonywania przedmiotu zapytania,

-      posiadanie uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, zgodnie z wymogami ustawowymi,

-      znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej umożliwiającej wykonanie dostawy.

11. Termin związania z ofertą wynosi: 30 dni

 

Postępowanie prowadzone jest w trybie zapytania ofertowego bez zastosowania przepisów ustawy

z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo Zamówień Publicznych.

 

Załączniki:

 

·  załącznik nr 1 warzywa

·  załącznik nr 2 owoce

·  załącznik nr 3 susz

·  załącznik nr 4 oświadczenie

·  załącznik nr 5 wzór umowy                                

 

Tytuł ogłoszenia
Sukcesywna dostawa warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt

Zobacz rejestr zmian

Tytuł Data aktualizacji Redaktor Status
Sukcesywna dostawa warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt 16/11/2017 - 13:10 Magdalena Machlak Wersja archiwalna
Sukcesywna dostawa warzyw i owoców jako karmy dla zwierząt 16/11/2017 - 13:09 Magdalena Machlak Wersja archiwalna